preskoči na sadržaj
Prezentacije i snimke predavanja

Ovdje se mogu preuzeti prezentacije korištene na konferenciji.

 

Ovdje se mogu vidjeti snimke predavanja.

Virtualni posjet CERN-u

Prvi put u Hrvatskoj, publika je imala jedinstvenu priliku uživo s konferencije virtualno obići CERN odnosno Europsku organizaciju za nuklearna istraživanja gdje znanstvenici i inženjeri iz cijeloga svijeta ispituju fundamentalne strukture Svemira. Tako se u CERN-u koji se nalazi na Francusko Švicarskoj granici blizu Ženeve, koriste najveći i najkompleksniji znanstveni instrumenti na svijetu za istraživanje osnovnog sastava materije - čestice. Ti instrumenti su niz akceleratora čestica i detektora među kojima je najpoznatiji Veliki hadronski sudarač.

Vrijedi istaknuti kako je ovo bila, u povijesti virtualnih tura, najveća dosad.

U veliku znanstvenu avanturu iz CERN-a na hrvatskom jeziku vodio ih je, s jedne strane, znanstvenik u CERN-u, a s druge strane (na konferenciji) prof. dr. sc. Ivica Puljak. Profesor Puljak je član je CMS i MAGIC kolaboracija, a područje njegovog znanstvenog istraživanja je fizika Higgsovog bozona i astročestična fizika.

Nakon posjeta, sudionici su imali mogućnost postavljati pitanja te provesti kratku diskusiju u društvu vrhunskih znanstvenika. Ovaj virtualni posjet se održao 19. studenoga 2015., a organizirao ga je CARNet u sklopu Inspiring Science Education projekta kojeg financira Europska Unija iz CIP ICT PSP.

Autor: Ivica Puljak, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje; Senka Đurić, Institut Ruđer Bošković; Roko Pleština, CERN; Daniel Denegri, CERN
 

Snimka: https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/8983

preskoči na navigaciju