preskoči na sadržaj
Prezentacije i snimke predavanja

Ovdje se mogu preuzeti prezentacije korištene na konferenciji.

 

Ovdje se mogu vidjeti snimke predavanja.

Branko Radojević

Branko Radojević je dugogodišnji djelatnik CARNeta gdje se kao pomoćnik ravnatelja već godinama brine o računalnoj i podatkovnoj infrastrukturi. Vodio je niz projekata informatizacije, a u protekle tri godine intenzivno radi s kolegama iz drugih europskih zemalja na aktivnostima oko računarstva u oblaku gdje u sklopu projekta GÉANT vodi tim za suradnju i pregovaranje s komercijalnim davateljima usluga računarstva u oblaku. To iskustvo mu je omogućilo i uvid u neke stvari koje se događaju "iza zavjese" koje će ovim putem podijeliti s vama.

 

Plenarno predavanje: Dobar, loš, zao oblak?
Četvrtak, 19. studenoga 2015., 14:30 sati, Elafiti

Računarstvo u oblaku ili popularnije "oblak" je sveprisutan oko nas. Nema korisnika Interneta koji nije već u manjoj ili većoj mjeri koristio oblak, ali pravo pitanje je koliko su korisnici svjesni te činjenice. A tek pitanje što se krije iza onoga što prosječni korisnik ne vidi je ono čega bi se svaki korisnik Interneta morao, ako ne plašiti, onda svakako biti svjestan uvjeta pod kojim koristi oblačne servise. Ovo predavanje ima nemalo lak zadatak, a to je približiti širem krugu korisnika dobre, loše ili "zle" strane oblaka. To ćemo napraviti prolazeći kroz niz primjera iz života kao i nekih informacija koje je autor stekao surađujući s komercijalnim davateljima usluga u oblaku kroz proteklih nekoliko godina.

Glavni cilj predavanja je pomoći korisnicima postaviti jasnu granicu kada koristiti usluge u oblaku, a kada i u kojoj mjeri to zadire u njihov (naš) život.

preskoči na navigaciju