Vernesa Smolčić


Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić svjetski je priznata astrofizičarka te redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavala u SAD-u, Njemačkoj i Australiji, a nakon devet godina rada i usavršavanja na najboljim sveučilištima na svijetu vratila u Hrvatsku. Fokus njezinih istraživanja su stvaranje i razvoj galaksija, proučava aktivne galaktičke jezgre, radiogalaksije te izvangalaktičko stvaranje zvijezda. Članica je brojnih međunarodnih kolaboracija, a u nekima od njih je na voditeljskim funkcijama, kao u Cosmic Evolution Survey (COSMOS) te The Ultimate XMM Extragalactic Survey. Između ostalog, koordinatorica je aktivnosti PMF-a vezanih uz Europsku svemirsku agenciju i članica Referentne skupine za Svemir (MZO).

Objavila je više od 140 znanstvenih radova, a za svoj je rad primila brojne nagrade, kao što su Ernst Patzer Award, Zagrepčanka godine 2014., Priznanje Fakultetskog Vijeća PMF-a za značajno znanstveno postignuće i doprinos ugledu PMF-a, COSMO znanstvenica godine 2015., Državna nagrada za znanost za 2017. godinu, Nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH za 2019. godinu za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti, te ju je hrvatsko izdanje časopisa Forbes uvrstilo u najuspješnije ljude generacije 2013. Uz prestižni (i prvi u Hrvatskoj) ERC Starting Grant za projekt “Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba”, vodila je brojne znanstvene projekte.

Profesorica je vrlo aktivna u popularizaciji znanosti te vodi projekt nazvan Astroučionica, web platformu namijenjenu popularizaciji astronomije. Astroučionica je nastala tijekom provedbe ERC projekta 2018. godine te je otada nastavila rasti. Redovito drži javna predavanja o astronomiji, Državna je koordinatorica za popularizaciju Međunarodnog astronomskog saveza za Hrvatsku te je posebno aktivna u godišnjoj proslavi žena i djevojaka u astronomiji (od 11. veljače do 8. ožujka). Profesorica Smolčić sudjelovala je u izradi obrazovne slikovnice za djecu “Psi u svemiru” te je suautorica kuharice za djecu “Astrokuharica”. Također, ambasadorica je kampanje „Duboko iznad svih“ prirodne mineralne vode Jana.