Saša Ceci: “Objašnjavanje neobjašnjivog (i kako nam moderna tehnologija u tome može pomoći)”

 

CARNET-ovu konferenciju za korisnike zatvara čestični fizičar s Instituta Ruđer Bošković i CERN-a, koji će održati predavanje pod nazivom “Objašnjavanje neobjašnjivog (i kako nam moderna tehnologija u tome može pomoći)”. Ceci će pokazati kako kvantnu i relativističku fiziku objasniti na zabavan i razumljiv način.

Ljudi me često pitaju što to ja zapravo radim na poslu. Albert Einstein je jednom rekao da ako ne možeš nešto objasniti šestgodišnjaku, možda to niti ti ne razumiješ baš najbolje. Možda. No neke stvari su ipak jako komplicirane. Ovo čime se bavim je smjesa kvantne i relativističke fizike koja je išla na živce i dobrom dijelu studenata fizike, a neki matematički aspekti te problematike nisu najjasniji ni mnogim kolegama na znanstvenim skupovima. Prisiljen da razmišljam kako to objasniti na zabavan i razumljiv način, iskoristio sam sve što mi je bilo na raspolaganju i uspio u 45 minuta objasniti baš svima – od nastavnika hrvatskog jezika, do nuklearnih fizičara – čime se ja to zapravo bavim i što je to tako lijepo i zanimljivo u tome. Reakcije su bile izvrsne, a tehnologija mi je u tome puno pomogla. Na ovom predavanju stavit ću dodatan naglasak na konkretna mjesta gdje je to moglo (i trebalo) biti bolje.

Saša Ceci

 

Saša Ceci je čestični fizičar s Instituta Ruđer Bošković i CERN-a, jedan od autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a Treći element, dopredsjednik Hrvatskog fizikalnog društva, autor bloga Blesimetar (i dvije istoimene knjige) na portalu Jutarnjeg lista, jedan od organizatora i voditelja zagrebačkih Skeptika u pubu od samih njihovih početaka, popularizator fizike na Facebooku, član Malog vijeća Sindikata znanosti i urednik više udžbenika iz fizike za osnovnu školu. Uz sve to, povremeno drži nastavu na Sveučilištu u Zagrebu. Oženjen je i ima dvoje djece, a u slobodno vrijeme voli svirati gitaru (što ne znači da je zna svirati).