Poziv za autore

Otvaranjem poziva za autore započele su pripreme programa 21. CARNET-ove konferencije za korisnike, koja će se pod nazivom “Na granici mogućega” održati od 6. do 8. studenoga 2019. u Šibeniku. Pozivamo vas da se upoznate s temama i podtemama te prijavite sljedeće vrste radova:

Svoje nam prijedloge pošaljite popunjavanjem prijavnog obrasca, a rok za prijavu svih vrsta radova je 6. svibnja 2019. godine. Do navedenog datuma moguće su i izmjene prijavljenih radova na ovoj stranici, odabirom opcije “Uređivanje prijave“. Nakon toga sustav za prijavu radova se zatvara te slijedi međunarodna recenzija. Obavijest o rezultatima recenzije objavit ćemo 4. lipnja 2019. godine.

Zaprimljeni radovi proći će dvije anonimne recenzije. Ista osoba može na konferenciji prijaviti najviše dva rada kao prvi autor, a broj autora po radu nije ograničen. Službeni jezik konferencije je hrvatski te će se od autora, čiji radovi budu prihvaćeni, očekivati da prezentiraju svoj konferencijski rad, interaktivno izlaganje, radionicu ili ogledni sat na hrvatskom jeziku. Predavanja stranih pozvanih predavača bit će održana na engleskom jeziku.

Autori svih vrsta radova ostvaruju pravo na povlaštenu kotizaciju.

Dobro je znati

Naslov je najčitaniji i najvidljiviji dio rada jer se zajedno s imenom autora objavljuje u programu konferencije, a na temelju tih informacija dio sudionika odlučit će se za sudjelovanje u prezentaciji/provedbi. Zato naslov sa što manje riječi treba opisati sadržaj rada. Ističemo da se u obrascu pojavljuju dvije verzije naslova:

  • Kratki naslov rada – verzija naslova koja će biti objavljena u programu konferencije. Maksimalan broj znakova je 60.
  • Dugi naslov rada – proširena verzija naslova koja nije obavezna nego služi kao mogućnost autorima koji zbog ograničenja broja znakova u kratkoj verziji naslova ne mogu prenijeti ideju svoga rada.

 

SAMR model

Prilikom recenziranja prijavljenih radova koji se odnose na primjenu tehnologije u obrazovanju, jedan od kriterija koji će Programski odbor koristiti bit će procjena učinkovitosti korištene tehnologije prema SAMR modelu. Ovaj model nastao je kao digitalna varijanta Bloomove taksonomije, a faze modela izgledaju ovako:

Poboljšanje = efikasnost

Substitution – tehnologija je zamjena, bez ikakvog poboljšanja i funkcionalne promjene u nastavi. Faza u kojoj je analogno pretvoreno u digitalno.  Npr. pisanje eseja nije na papiru nego u Wordu dokumentu.

Augmentation – tehnologija je zamjena ali s funkcionalnim poboljšanjem; proširenje / poboljšanje (dodana vrijednost) – npr. pisanje eseja u Google docu uz mogućnost dijeljenja i komentiranja.

Transformacija = novo učenje

Modification – Tehnologija omogućava značajno preoblikovanje zadatka. Važno je posebno naglasiti zadatak (to je ono što nastavnik osmisli da bi postigao određene ishode kod učenika) – npr. pisanje eseja na blogu gdje može koristiti video, slike, dodavati linkove.

Redefinition – tehnologija omogućava stvaranje novih zadataka, koji bez korištenja tehnologije ne bi bili mogući – npr. umjesto pisanja eseja, učenici mogu napraviti i objaviti projekt digitalnog pripovijedanja.

Više o SAMR modelu možete pogledati u ovoj prezentaciji.

Na CARNET-ovom portalu Meduza dostupna je snimka webinara “Pisanje znanstvenih i stručnih radova” autora Tomislava Muratija, magistra informacijskih znanosti s iskustvom u uredničkim i recenzentskim poslovima.

Važni datumi za autore radova

6. svibnja 2019. – rok za prijavu svih vrsta radova

4. lipnja 2019. – objava rezultata prve recenzije

2. srpnja 2019. – rok za ispravak radova (odnosi se samo na autore kojima je rezultat prve recenzije “Rad je uvjetno prihvaćen”)

2. rujna 2019. – objava rezultata druge recenzije