RASPORED

 

„Rijeka – inteligentni grad“ B4
BIO RAD PREZENTACIJA


Mr.sc. Vanja Smokvina
Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeka

Nakon završenog fakulteta prirodnih znanosti grupa matematika - fizika upisuje postdiplomski studij tehničkih znanosti na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, kojeg završava 1982. godine stjecanjem zvanja magistra znanosti iz područja elektrotehnike.
Radni staž započeo je 20. studenog 1975. godine u tvrtki “Jugolinija” - “Croatialine”– Rijeka   kao pripravnik visoke stručne spreme u Elektronsko-računskom centru.
U navedenom računskom centru radio je do 31. prosinca 1983. godine na poslovima pripravnika, operatera na računalu, programera i projektanta informatičkih sustava. Vremenski period od 01. siječnja 1983. god. do 31. prosinca 1984. godine proveo je na poslovima projektanta operacijskih istraživanja u Odjelu tehničko-ekonomskih poslova iste tvrtke.
Na funkciji direktora, a danas pročelnika Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, nalazi se od 01. siječnja 1985. godine.
U proteklom vremenskom periodu rada u Gradskoj upravi prioritetno je radio na automatizaciji i integraciji pojedinih upravnih i računovodstvenih poslova. Uvođenjem informatičkih tehnologija u sva područja Gradske uprave, Komunalna društva, te Ustanove u suvlasništvu Grada, integriranim informatičkim sustavom zasnovanim na zajedničkim bazama, distribuiranim resursima i suvremenoj tehnologiji, omogućilo je da Gradska uprava bude moderna. Takav pristup i koncept u funkciji modernizacije Gradske uprave omogućuje uvođenje kako GIS tehnologije (nadogradnje alfanumerički orijentiranog informatičkog sustava Grada) tako i mogućnost elektroničke komunikacije Građana sa gradskom upravom. 
U periodu od 2001. – 2003.  godine uspješno učestvuje sa Zavodom za informatičku djelatnost Grada Rijeke u projektu Europske unije (komisije) – E-MuniS – (ELECTRONIC MUNICIPAL INFORMATION SERVICES) projekt komunikacije građana sa gradskom upravom.
Sada  radi u svojstvu voditelja projekta od strane Grada Rijeke sa kolegama iz Grada Genove na projektu GE.RI.T (Genova – Rijeka nove tehnologije). Projekt je sufinanciran od strane talijanskog Ministarstva za proizvodne aktivnosti. Osnovni cilj projekta je primjena novih informatičkih i komunikacijskih tehnologija u svakodnevnom komuniciranju Građana sa gradskom upravom, što Gradu Rijeci omogućuje daljnji razvoj na tom području.
Kao Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke član je udruženja Telecities (Digitalni Gradovi  Europe), GISIG-a (Geographical Information Systems International Group) što mu omogućuje prezentirati Grad Rijeku kao moderan grad u korištenju novih tehnologija, kroz sudjelovanje na konferencijama.