preskoči na sadržaj
Hashtag za twitter

#CUC_2011

CUC 2011 - Svi putevi vode na Internet

13. CARNetova korisnička konferencija - CUC 2011, pod nazivom „Svi putevi vode na Internet“ održana je od 14. do 16. studenog 2011. na trsatskom Kampusu riječkog Sveučilišta. Konferenciju je organizirala Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Da svi putevi vode na Internet potvrdio je program podijeljen u šest tematskih cjelina, u sklopu kojeg je održano pet pozvanih predavanja, 12 radionica, 77 prezentacija te jedan okrugli stol.

Nastavljajući tradiciju, CUC je i ove godine svojim sudionicima ponudio priliku čuti neke od najuglednijih stručnjaka u području informacijsko komunikacijskih tehnologija. Predavanja je tako održalo i pet pozvanih predavača.

Prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci održao je pozvano predavanje na temu „Novi svijet učenja – Hrvatska 2020.“, u kojem se osvrnuo na promjene koje se događaju u ljudskom mozgu i procesu obrazovanja pod utjecajem brzog razvoja tehnologija, kao i u društvu i obrazovnim sustavima u cjelini. George Siemens, istraživač i voditelj Technology Enhanced Knowledge Research Instituta na Sveučilištu Athabasca u Kanadi i autor teorije konektivizma u svojem je predavanju „Learning in complex knowledge spaces“ govorio o razvoju društvenih mreža, te o promjenama u odnosu uloga učenika i nastavnika, te o novonastalim pedagoškim idejama. Dr. Jim Ptaszynski , Globalni direktor strategije visokog školstva u Microsoftu, svojim je predavanjem „University of the Future“ objasnio potrebu za što boljom integracijom tehnologije u obrazovanje, kao podrškom za postizanje konkurentnosti obrazovnih ustanova. Ivan Maglić, regionalni direktor, Gartner Adriatic/Calisto agencije, pozvanim je predavanjem na temu „Pametno obrazovanje – budućnost koja je već stigla“ izložio rezultate Gartnerovih istraživanja o primjeni tehnologije u obrazovanju, a peto predavanje održao je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić, na temu „21 godina CARNeta“.

Konferenciju je tradicionalno pratio i Webfestival - natjecanje autora web sadržaja. Tema ovogodišnjeg 12. Webfestivala bila je primjena alata društvenog softvera u obrazovanju. Prema odluci stručnog Ocjenjivačkog suda između 18 prijavljenih sadržaja u kategoriji "U klupi s društvom" 1. mjesto je osvojio Istraživački projekt u sklopu predmeta likovna umjetnost, autorice Kristine Rismondo iz XV. gimnazije u Zagrebu. Drugo mjesto je osvojio sadržaj Geografske karte sa svrhom, autorice Vesne Janko iz II. OŠ Bjelovar, a treće Razredne web stranice 1.b, autorice Sandre Vuk iz OŠ Augusta Šenoe u Zagrebu. Prema glasovima publike s 446 „lajkova“ najbolji i najdruštveniji obrazovni sadržaj od njih 18 u u kategoriji "Surfam i učim" je Portal Moja matura, grupe autora koje zastupa Sonja Lušić Radošević.

CUC 2011 pratilo je i CMS natjecanje „Skockajte web“ za sve osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj, koje izrađuju i uređuju svoj školski web korištenjem CARNetovog CMS sustava. U kategoriji osnovnih škola pobjednici su: 1. mjesto: OŠ Visoka; 2. mjesto: OŠ Nikole Tesle Mirkovci i 3. mjesto: OŠ Veliko Trojstvo. U kategoriji srednjih škola pobjednici su: 1. mjesto: Srednja škola Duga Resa; 2. mjesto: Privatna ekonomsko-informatička škola i 3. mjesto: Privatna jezično-informatička gimnazija Svijet. U kategoriji Kluba najskockanijih pobjednik je OŠ Slavka Kolara iz Hercegovca, a posebnu pohvalu CMS razvojnog tima, za iznimno napredan i kreativan pristup izradi vizualnog rješenja školskog weba, osvojila je Srednja škola Duga Resa.

Konferenciju je ove godine obilježila i suradnja sa Sveučilištem u Rijeci i Microsoftom Hrvatska u organizaciji ekskluzivnog međunarodnog skupa pod nazivom Academic Summit, koji se održao u ponedjeljak i utorak, 14 i 15. studenog. Skup je okupio pedesetak predstavnika visokoškolskih ustanova iz zemalja središnje i istočne Europe, prvenstveno rektora i prorektora sveučilišta, kao i predstavnike nadležnih ministarstava i čelnike vladinih agencija zaduženih za aktivnosti u visokom obrazovanju.

Novost na ovogodišnjem CUC-u bila je suradnja CARNeta s časopisom Medijska istraživanja/Media Research i Hrvatskim časopisom za odgoj i obrazovanje/Croatian Journal of Education. Temeljem prijedloga Programskog odbora CUC 2011, i u skladu s uređivačkom politikom tih časopisa,sljedeća će izdanja popratiti nekoliko najboljih radova s ovogodišnje konferencije. U uži su izbor ušli izvorni znanstveni i stručni radovi.

Konferenciju je pratilo 450 akreditiranih sudionika, a putem video prijenosa na CARNet Media on Demand portalu predavanja su bila dostupna i onima koji nisu sudjelovali na konferenciji. Službeni jezik konferencije bio je hrvatski, a predavanja stranih predavača održana su na engleskom jeziku.

 

 

preskoči na navigaciju