Tomislav Kotnik

Tomislav Kotnik, osnivač i glavni urednik tehnološko medijske kuće VIDI koja već 30 godina izdaje popularno-informatički časopis VIDI te mnoge popularno tehnološke web portale. Nakladnik je više od 50 stručnih informatičkih knjiga. U ime tvrtke VIDI sa Institutom Ruđer Bošković osnovao je prvu hrvatsku nagradu isključivo za visoko tehnološke inovacije VIDI e-novation Award koja je u 15 godina postojanja nagradila preko 70-tak inovativnih projekata od kojih su neki poput Mate Rimca postale i svjetske prepoznate inovacije. Godine 2002. godine inicira utemeljenje Premijerove Web nagrade za najbolje web projekte. U srpnju 2003. godine inicira i organizira u sklopu događaja VIDI Awards prvu virtualnu sjednicu Vlade RH održanu putem Interneta koja je u tom obliku prvi puta realizirana u svijetu.

2017. godine sudjeluje u timu na izradi Strateškog okvira za digitalno sazrijevanje škola i školskog sustava u Republici Hrvatskog (2030). Krajem 2019. godine u suradnji s nekoliko tehnoloških tvrtki i udruga predvodi projekt razvoja prvog hrvatskog razvojnog multifunkcionalnog mikroračunala VIDI X koji je danas dostupan za preko 40.000 učenika u više od 160 škola i fakulteta širom Hrvatske, a služi za praktičnu STEM edukaciju i razvoj malih te inovativnih projekata u području IoT-a i jednostavnijih robotskih sustava. VIDI X kao platformu za STEM edukaciju danas aktivno koriste čak i škole u SAD-u.

U ljeto 2023 je pozvan od strane poznatog američkog izdavača tehnološke literature Manning Publications Co. da bude jedan od recenzenata knjige AI: Reality and illusion, američkog autora Dr. Akli Adjaoute, poznatog znanstvenika, profesora i poduzetnika te nositelja 28 tehnoloških patenata.