preskoči na sadržaj

Ivica Puljak

Prof. dr. sc. Ivica Puljak redoviti je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB). Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku elementarnih čestica na PMF-u u Zagrebu, a doktorirao isto fiziku na Sveučilištu Pierre i Marie Currie u Parizu. Doktorsku disertaciju je izradio na Ecole Polytechnique u Palaiseau kraj Pariza. Član je CMS i MAGIC kolaboracija, a područje njegovog znanstvenog istraživanja je upravo potraga za Higgsovim bozonom i astročestična fizika. Aktivan je u promociji i popularizaciji znanosti.

Plenarno predavanje: "Što još ne znamo?"
Srijeda, 19. studenoga 2014., 16:00 - 17:30, dvorana Beethoven

Od čega je izgrađen svemir? Kako oplođeno jaje postane ljudsko biće? Kako mozak proizvodi svijest? Je li vrijeme iluzija? Kako funkcionira placebo efekt? Što se dogodilo Neandertalcima? Zašto spavamo? Gdje i kada se pojavio život na Zemlji?

Ovo su samo neka od pitanja na koje moderna znanost (još) ne zna odgovor. Istovremeno su to vrlo živa područja istraživanja, koristeći znanstvenu metodologiju i modernu tehnologiju. Neke odgovore ćemo vrlo vjerojatno brzo saznati, a neke ćemo ostaviti u naslijeđe generacijama koje dolaze. Kao ljudski rod napravili smo izuzetno veliki napredak u razumijevanju prirode, a mnoga otkrića su još uvijek pred nama.

U ovom predavanju dotaknut ćemo neka od najzanimljivijih pitanja na koje još ne znamo odgovor kao poticaj za razmišljanje i diskusiju.

 

preskoči na navigaciju