preskoči na sadržaj

CUC 2014 - Povežite se, polijećemo

Pod nazivom "Povežite se, polijećemo", od 19. do 21. studenoga 2014. u Hotelu Antunović u Zagrebu, održala se 16. CARNetova korisnička konferencija - CUC 2014. Konferenciju je organizirala Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te uz podršku Grada Zagreba. Konferenciju je pratilo više od 620 sudionika, što ju čini najvećom dosad organiziranom CARNetovom korisničkom konferencijom, a putem video prijenosa na CARNet Media on Demand portalu predavanja su djelomično bila dostupna i onima koji nisu sudjelovali na konferenciji.

Sudionici su se tijekom konferencije mogli povezati slušajući bogat program sastavljen od tri pozvana predavanja, 26 radionica, više od 40 recenziranih radova, debate, dva okrugla stola i 4 BoF (Birds of Feather) događanja. Program je obogaćen i EU arenom, Webfestival natjecanjem “Učenje je igra” te natjecanjem “Napravi pravi POTEZ.

Glavni program konferencije bio je podijeljen u šest tematskih cjelina: Novi svjetovi e-sadržaja, Sinergijom projekata do zajedničkog cilja, Online odgovornost, Umreženi svijet / (od)spojeno društvo, Nove tehnologije i metodologije, Digitalno sazrijevanje obrazovnih ustanova i Pomičemo granice. Posebnu programsku cjelinu čini sys.trek, dio programa namijenjen sistem inženjerima s ustanova članica CARNeta, koji ove godine nudi 17 prezentacija i tri radionice.

Nastavljajući tradiciju, CUC je i ove godine svojim sudionicima ponudio priliku čuti neke od najuglednijih stručnjaka u području informacijsko komunikacijskih tehnologija, obrazovanja i znanosti. Konferenciju je predavanjem otvorio prof.dr.sc. Ivica Puljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, koji je sudionicima konferencije predstavio neka od otvorenih pitanja na koja moderna znanost još ne zna odgovor. Od čega je izgrađen svemir? Kako oplođeno jaje postane ljudsko biće? Kako mozak proizvodi svijest? Je li vrijeme iluzija? Kako funkcionira placebo efekt? Ovakva i slična pitanja i danas su vrlo živa područja istraživanja.

Predavanja su održali i g. Wouter van Tol, ravnatelj korporacijskog građanstva tvrtke Samsung Electronics za Europu koji je govorio o tome kako možemo pripremiti mlade za budućnost u kojoj će se događati velike i brze promjene, a za posao koji u ovom trenutku još ne postoji. Treće pozvano predavanje izv.prof.dr.sc. Dejana Vinkovića, ravnatelja Instituta sinergije znanosti i društva te profesora astrofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu sudionicima konferencije je predstavilo život u eri "četvrte paradigme”. Posljednjih godina raste na važnosti nova, četvrta paradigma - "e-znanost" ili znanost velike količine podataka, koja uključuje i sve tri prijašnje paradigme zajedno.

Konferenciju CUC 2014 pratilo je i nekoliko popratnih događanja. Tako je bila organizirana posebna serija predavanja u okviru eSkills inicijative, EU arena je predstavila europske projekte iz područja tehnologije u obrazovanju s ciljem povezivanja različitih europskih projekata i inicijativa a u sklopu konferencije je održan i prvi obrazovni TweetUP u Republici Hrvatskoj - #CUCeduUP.

U sklopu konferencije održan je i Webfestival. Natjecanje Webfestival već petnaestu godinu zaredom nagrađuje najbolje autore sadržaja na Internetu. Ove godine tema natjecanja bile su obrazovne interaktivne online igre. Ocjenjivački sud Webfestivala je među 14 zaprimljenih prijava (9 u kategoriji Junior i 5 u kategoriji Kadet) proglasio pobjednike natjecanja. U kategoriji Junior za najbolju igru je odabrana “MatOS” autora Tomislava i Dore Jakopec. Nagradu u kategoriji Kadet osvojila je igra “Lov na brojeve” autorice Aleksandre-Marie Vuković. Ocjenjivački sud je dodijelio posebnu pohvalu obrazovnoj interaktivnoj igri “Sigurnost na Internetu”, koju je izradila grupa autora.

Međunarodni Programski odbor za najbolji rad konferencije odabrao je rad "Vizualni programski jezici u visokom obrazovanju” grupe autora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu:  Divna Krpan, Saša Mladenović i Goran Zaharija. Najboljom prezentacijom ovogodišnje konferencije izborom samih sudionika proglašena je prezentacija “Sigurnost djece na internetu - razvoj školskog kurikuluma” autora Lidije Kralj, OŠ Veliki Bukovec; Vesne Lončar-Cindrić, OŠ "Mato Lovrak", Nova Gradiška; Zehre Delić, OŠ "Mladost", Osijek; Darka Rakića, OŠ Popovača i Davora Šimića iz OŠ Gripe u Splitu.

Nagradu za najredovitijeg sudionika konferencije, za koju su kandidirali svi sudionici koji su se registrirali na više od 75% predavanja, osvojio je g. Goran Jarčov iz I. OŠ Bjelovar.

Po prvi put za sve sudionike konferencije organizirana je i nagradna igra asocijacija. Sudionicima su tijekom konferencije ponuđene asocijacije koje su ih vodile do konačnog rješenja. Pobjednica nagradne igre asocijacija je gospođa Barbara Bedenik.

I ove godine je u okviru sys.treka bilo organizirano sys.trek natjecanje. Sudionici su trebali riješiti nagradni zadatak koji se sastojao iz nekoliko koraka, a zadatak je riješio i pobijedio g. Domagoj Vuković s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

Službeni jezik konferencije bio je hrvatski, a predavanja stranih predavača održana su na engleskom jeziku.

preskoči na navigaciju