preskoči na sadržaj

Predsjednik Republike Makedonije dr. Gjorge Ivanov

Predsjednik Gjorge Ivanov rođen je 2. svibnja 1960. u Valandovu, gradiću u Republici Makedoniji. Nakon završenog osnovnog i srednjeg obrazovanja u Valandovu, upisuje studij prava na Sveučilištu Sv. Ćirila i Metoda u Skopju. Na sveučilištu Ivanov postaje politički aktivan u liberalnim i na reforme usmjerenim omladinskim organizacijama.

1988. Ivanov započinje karijeru na makedonskoj nacionalnoj televiziji gdje s vremenom biva promaknut na mjesto urednika. Također je aktivan u pokretu za reformu političkog sustava koji zalaže za politički pluralizam i slobodno tržišno gospodarstvo. 1995. Ivanov se vratio na Sveučilište Sv. Ćiril i Metoda te magistrirao političke znanosti na temu: “Civilno društvo – Nova proturječja stare rasprave.” Tijekom istraživanja za svoju doktorsku disertaciju fokusirao se na izgradnju demokracije u podijeljenim društvima i uspješno obranio svoj doktorat na temu: “Demokracija u podijeljenim društvima: slučaj Makedonije.”

Na Pravnom fakultetu, dugogodišnjem središtu makedonskog političkog života, Ivanov je predavao političku teoriju i političku filozofiju te je uveo nove nastavne metode koje su pomogle otvoriti makedonsko visoko školstvo prema zapadnim sveučilištima kroz suvremenu književnost i časopise. 1999. bio je gostujući profesor Programa jugoistočne Europe na atenskom sveučilištu u Grčkoj. Svjestan da će otvaranje Republike Makedonije prema zapadu zahtijevati napore nadolazećih generacija, postaje aktivan u europskom Programu TEMPUS za Republiku Makedoniju, u sklopu kojeg provodi reformu visokog školstva i uspostavlja magistarski studij na engleskom jeziku.

Dr. Ivanov je vodeći stručnjak za civilno društvo i prvi koji je njegovo sustavno istraživanje uveo u makedonsko visoko školstvo. Radio je kao savjetnik vodećim organizacijama i istraživačima. Ivanov je suosnivač prvog makedonskog političko-znanstvenog časopisa “Političko mišljenje” te utemeljitelj i počasni predsjednik makedonskog Društva političkih znanosti. On je također jedan od glavnih osnivača Instituta za demokraciju, vodećeg makedonskog analitičkog središta koje je pomoglo oblikovati politički profil Makedonije. Iako nikad nije bio član političke stranke, aktivno je pomagao u kreiranju politike reformističke stranke VMRO-DPMNE, da bi 2009. bio nominiran za predsjednika. Izbore je osvojio zamjetnom većinom glasova.
 



preskoči na navigaciju