Završila 23. CARNET-ova konferencija za korisnike

Objavljeno

Primjena umjetne inteligencije u hrvatskom obrazovnom sustavu

Predavanjem o vođenju programa o umjetnoj inteligenciji u obrazovanju, razvoju digitalnih vještina za nastavnike i učenike, otvorenim obrazovnim resursima (OER), mobilnom učenju i budućim e-školama, koje je u petak održao Fengchun Miao, direktor Jedinice za tehnologiju i umjetnu inteligenciju u obrazovanju u UNESCO-u, završila je 23. CARNET-ova trodnevna obrazovna konferencija “CUC 2021 – Nove prilike”.

Fengchun Miao javio se videopozivom iz Pariza i objasnio što UNESCO radi kako bi edukaciju u cijelom svijetu učinio boljom, a to su između ostaloga konferencije o umjetnoj inteligenciji u obrazovanju, izrada uputa za vlade koje trebaju uvesti nove kurikulume i drugo.

Ovom konferencijom CARNET je ujedno obilježio 30 godina uspješnog djelovanja u poticanju primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju.

Program konferencije bio je fokusiran na teme vezane uz nove prilike koje pruža informacijsko-komunikacijska tehnologija – na primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju, hibridno i fleksibilno obrazovanje. Ove godine prvi puta govori se o održivom razvoju, odnosno primjeni tehnologije za zeleni i održivi razvoj u školi.

Konferenciju je samo putem online platforme pratilo oko 1500 sudionika – učitelja, nastavnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama, profesora s fakulteta, CARNET-ovih sistem inženjera i koordinatora, članova znanstveno-istraživačke zajednice, te informatičkih stručnjaka i gospodarstvenika iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije. Za njih i sudionike koji su fizički prisustvovali konferenciji tijekom tri dana organizirano je više od 50 radionica, niz interaktivnih izlaganja, tri pozvana predavanja, tri panel rasprave i dva okrugla stola. Kako postati bolji učitelj, Koliko sam uspješan u provođenju online nastave, Vodič za obrazovne influencere – učitelje nomade, Učiteljica kakva želim biti, Budućnost obrazovanja je multidisciplinarna, samo je dio predavanja održanih prvog dana konferencije “CUC 2021: Nove prilike”, koje je pratila velika posjećenost i dobra atmosfera.

Predavanje o obrazovanju učenika za njihovu budućnost, a ne za našu prošlost prvog dana konferencije održao je Andreas Schleicher iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i inicijator Programa za međunarodnu procjenu znanja i vještina učenika. Govorio je o budućnosti obrazovanja na koje će utjecati i umjetna inteligencija. “Danas se učenike educira za zanimanja koja više neće postojati. Škole nemaju osjećaj za budućnost, već učenike educiraju za našu prošlost” – kazao je Andreas Schleicher i napomenuo kako nije dovoljno znati kemiju i fiziku, već treba razmišljati kao znanstvenik.

Predavanja stranih stručnjaka nastavljena su u četvrtak kada je Marco Neves, stručnjak za primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju govorio o dobroj praksi uvođenja umjetne inteligencije u obrazovni sustav Portugala, te kako se umjetna inteligencija može koristiti u okviru personaliziranog učenja.

U petak su na svečanom zatvaranju 23. CARNET-ove konferencije za korisnike CUC 2021, proglašeni pobjednici natjecanja za najbolju videonajavu pod nazivom „Kamera, ton, e-lektira!“ Prema glasovima publike, u kategoriji “Osnovne škole”, najviše je lajkova dobila videonajava za djelo Filip, dječak bez imena koju su izradili učenici Osnovne škole Popovac. U kategoriji “Srednje škole” najviše je lajkova dobila videonajava za djelo Mali princ iza koje stoje učenici III. gimnazije Osijek. 

Pohvalu za digitalnu kreativnost za najbolju videonajavu u kategoriji “Osnovne škole” osvojila je škola Braća Radić iz Koprivnice za djelo Šuma Striborova. U kategoriji “Srednje škole”, prema odluci žirija Pohvalu za digitalnu kreativnost dobila je Gimnazija Velika Gorica za videonajavu djela Cvijet s raskršća