Pozvani predavači

Andreas Schleicher

Educating students for their future, not our past (predavanje na engleskom jeziku)
27. 10. u 11:30

Andreas Schleicher inicijator je Programa za međunarodnu procjenu znanja i vještina učenika (PISA) i drugih međunarodnih instrumenata koji su stvorili globalnu platformu za kreatore politika, istraživače i obrazovatelje različitih nacija i kultura za inoviranje i transformaciju obrazovnih politika i praksi.

Radio je više od 20 godina s ministrima i čelnicima obrazovanja na poboljšanju obrazovnog sustava. Bivši američki državni tajnik za obrazovanje Arne Duncan za rekao je kako Schleicher “razumije globalna pitanja i izazove jednako dobro ili bolje od bilo koga s kim sam se susreo, i govori mi istinu”. Bivši britanski državni tajnik Michael Gove nazvao je Schleichera “najvažnijim čovjekom engleskog obrazovnog sustava iako je Nijemac i živi u Francuskoj.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, uključujući nagradu “Theodor Heuss”, dodijeljenu u ime prvog predsjednika Savezne Republike Njemačke za izvrstan demokratski angažman. Počasni je profesor na Sveučilištu u Heidelbergu.

Marco Neves

Dobre prakse AI u obrazovanju (predavanje na engleskom jeziku)
28. 10. u 16:30

Marco Neves, stručnjak za primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju na CUC-u će pričati o dobrim praksama uvođenja umjetne inteligencije u obrazovni sustav Portugala te odgovoriti na pitanje kako se umjetna inteligencija može koristiti u okviru personaliziranog učenja te ovih novih pristupa u kojima tek trebamo razviti nove strategije vrednovanja.

Marco Neves je nastavnik informatike, koordinator obrazovnih projekata i izvršni direktor tvrtke InteractIdeas te stručnjak za (nove) tehnologije koje se primjenjuju u obrazovanju poput umjetne inteligencije, robotike, VR / AR, IoT i 3D ispisa i njihovog utjecaja na razvoj vještina u kontekstu digitalne transformacije.

Drži pozvana predavanja o obrazovnoj tehnologiji s fokusom na utjecaj digitalne transformacije i umjetne inteligencije u obrazovanju, radu i društvu i kako se obrazovni sustavi trebaju prilagoditi tim novim izazovima, u Portugalu i inozemstvu.

Trener je učitelja u TechEdu od 2002. godine te je odgovoran za razvoj, koordinaciju i potporu CPD-u i obrazovnim partnerstvima s europskim zemljama vezanim uz projekte tehnoloških inovacija. Magistrirao je obrazovnu informatiku na portugalskom katoličkom sveučilištu. Njegov magistarski rad razvijen je na temelju utjecaja europskog eTwinning projekta u portugalskim školama. Ujedno je stručnjak za Microsoftove inovativne edukatore i član Programa dijaloga za transatlantske edukatore 2020.

Fengchun Miao

AI u obrazovanju (predavanje na engleskom jeziku)
29. 10. u 14:30

Fengchun Miao, direktor je Jedinice za tehnologiju i umjetnu inteligenciju u obrazovanju u UNESCO-u. Zadužen je za vođenje programa o umjetnoj inteligenciji u obrazovanju, IKT-u u razvoju obrazovne politike, razvoju digitalnih vještina za nastavnike i učenike, otvorenim obrazovnim resursima (OER), mobilnom učenju i budućim e-školama, o čemu će biti riječi i na predavanju.

Ujedno je odgovoran za organizaciju i dodjelu UNESCO-ove nagrade za primjenu IKT-a u obrazovanju. Od njegovih postignuća vrijedi izdvojiti organizaciju dvije međunarodne konferencije o umjetnoj inteligenciji u obrazovanju (2019., 2020.) i rad na razvoju Pekinškog konsenzusa – prvog međunarodnog konsenzusa o umjetnoj inteligenciji u obrazovanju. Osim navedenog, tu je i pokretanje i organiziranje Tjedna mobilnog učenja te rad na izradi i donošenje Deklaracije iz Qingdaoa o utjecaju IKT-a na postizanje cilja održivog razvoja 4 koji je usmjeren na osiguranje uključivog i kvalitetnog obrazovanja za sve ljude te promoviranje mogućnosti cjeloživotnog učenja. Koautor je Preporuka o otvorenim obrazovnim resursima i UNESCO-ovog Okvira digitalnih kompetencija za nastavnike. Vodio je edukacije i pružao tehničke savjete u više od 70 zemalja za planiranje nacionalnih obrazovnih politika i strateških planova.

Vodio je više od 20 velikih projekata, a kao glavni urednik objavio je preko 10 izvještaja i publikacija na temu umjetne inteligencije, nastave na daljinu za vrijeme pandemije COVID-19, otvorenih obrazovnih resursa i drugo. Prije dolaska u UNESCO, dr. Miao bio je generalni direktor Nacionalnog istraživačkog centra za računalno obrazovanje u kineskom Ministarstvu obrazovanja gdje je između ostalog bio zadužen za vođenje Nacionalnog udruženja za primjenu IKT-a u obrazovanju u K-12 školama u Kini.