Projekt “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)” i CUC

CARNetova korisnička konferencija – CUC postala je sastavni dio nacionalnog projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)”, koji sufinancira Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet.

Ključni izazov hrvatskog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava, iz perspektive primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), jest iskoristiti potencijal IKT-a u obrazovnom sustavu, kroz sustavan pristup uvođenju IKT-a u obrazovne i poslovne procese škola, te iznjedriti preporuke strategije razvoja digitalne zrelosti škola. Projekt stoga odgovara na uočenu potrebu za sustavnim pristupom uvođenju IKT-a u obrazovni sustav uspostavom sustava razvoja digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene IKT-a (informacijskih i komunikacijskih tehnologija) u nastavnim i poslovnim procesima u 10% škola u Republici Hrvatskoj.

Screen Shot 2016-04-04 at 20.14.08

Specifični cilj pilot projekta jest pilotiranje organizacijskih, tehnoloških i obrazovnih koncepata uvođenja IKT-a u obrazovne i poslovne procese, te donošenje strateških preporuka za implementaciju sustava digitalno zrelih škola u cijelom sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Hrvatskoj, odnosno za primjenu u velikom projektu (2019-2022). U pilot projekt (2015-2018) je uključeno 150 škola iz cijele RH.

Projektom se razvija nekoliko bitnih komponenata: izgradnja lokalnih mreža u školama, razvoj e-usluga za poslovne i nastavne procese, primjena IKT-a u nastavi, digitalizacija obrazovnih sadržaja, nabava potrebne IKT opreme za škole i nastavnike, te obrazovanje i podrška svim sudionicima uključenima u proces informatizacije škola.

Provedba projekta odvijat će se u dvije glavne faze, kroz dva projekta, i to u sljedećem trajanju i financijskom opsegu:

  1. pilot projekt, u trajanju od 1. ožujka 2015. do 28. veljače 2018. godine, koji obuhvaća 150 škola
  2. veliki, četverogodišnji projekt, u trajanju (2019. – 2022.), koji obuhvaća još 50% škola.

Obje faze projekta financiraju se većim dijelom (85%) iz strukturnih fondova Europske unije. Obzirom na posebnost cilja projekta e-Škole, njegova je provedba iz implementacijskih razloga razdvojena na dva strateška projekta, koji se financiraju i provode kroz dva različita operativna programa:

Ukupna vrijednost pilot projekta e-Škole je 306.853.186 kn, od čega je EU financiranje 193.690.148 kn (Europski fond za regionalni razvoj – EFRR) i 67.135.059 kn (Europski socijalni fond – ESF) te nacionalno sufinanciranje  46.027.977 kn.

Poseban dio programa CARNetove korisničke konferencije – CUC 2016 odnosit će se na aktivnosti vezane uz projekt e-Škole, te kroz razne formate i sadržaje okupiti sve sudionike konferencije koji sudjeluju u projektu ili o njemu žele saznati nešto više.

Projekt CARNetove korisničke konferencije sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

KONTAKT:

Bitno nam je vaše mišljenje, bez obzira jeste li nastavnici, učenici, roditelji ili zainteresirani građani. Podijelite s nama vaše ideje, prijedloge, nedoumice i saznanja putem:

KONTAKT ZA MEDIJE:

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet
Josipa Marohnića 5
10000 Zagreb

CARNetov ured za informiranje i odnose s javnošću

tel:    + 385 1 6661 661
mob: + 305 91 1450 189
e-mail: press@CARNet.hr