CARNET USERS CONFERENCE 2019 https://cuc.carnet.hr/2019 Na granici mogućega Thu, 14 Nov 2019 14:12:03 +0000 hr hourly 1 Pobjednici natjecanja “Osmisli sat i izradi plakat” https://cuc.carnet.hr/2019/pobjednici-natjecanja-osmisli-sat-i-izradi-plakat/ Thu, 14 Nov 2019 13:59:47 +0000 https://cuc.carnet.hr/2019/?p=3669 U okviru 21. CARNET-ove konferencije za korisnike održano je nagradno natjecanje „Osmisli sat i izradi plakat“ namijenjeno osnovnim i srednjim školama s ciljem poticanja škola na kreativnu primjenu IKT-a u nastavnim aktivnostima. Na ovogodišnje je natjecanje bilo prijavljeno 56 digitalnih plakata. Prvo mjesto u kategoriji osnovne škole odnijela je Osnovna škola Novska, dok je drugo […]

The post Pobjednici natjecanja “Osmisli sat i izradi plakat” appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
U okviru 21. CARNET-ove konferencije za korisnike održano je nagradno natjecanje „Osmisli sat i izradi plakat“ namijenjeno osnovnim i srednjim školama s ciljem poticanja škola na kreativnu primjenu IKT-a u nastavnim aktivnostima. Na ovogodišnje je natjecanje bilo prijavljeno 56 digitalnih plakata.

Prvo mjesto u kategoriji osnovne škole odnijela je Osnovna škola Novska, dok je drugo mjesto pripalo Osnovnoj školi Ivana Filipovića iz Osijeka. U kategoriji srednje škole najbolja je bila Zdravstvena škola Split, a nagradu je osvojila i Gimnazija Velika Gorica.

Srednje škole 1. mjesto:

Što je globalno zagrijavanje?
Marija Jurišić Šarlija, Zdravstvena škola, Split

Srednje škole 2. mjesto:

Internet stvari
Kristina Lučić, Gimnazija Velika Gorica

 

Osnovne škole 1. mjesto:

Igrajmo se ozbiljno
Ksenija Lekić, Dražena Potočki, OŠ Novska

Osnovne škole 2. mjesto:

Pronađi me u mreži
Antonija Kojundžić, OŠ Ivana Filipovića, Osijek

 

The post Pobjednici natjecanja “Osmisli sat i izradi plakat” appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Završila 21. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2019 https://cuc.carnet.hr/2019/zavrsila-21-carnet-ova-konferencija-za-korisnike-cuc-2019/ Fri, 08 Nov 2019 18:32:53 +0000 https://cuc.carnet.hr/2019/?p=3660 The post Završila 21. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2019 appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>

Pod sloganom „Na granici mogućega“, u Šibeniku je 8. studenoga zatvorena 21. CARNET-ova konferencija za korisnike – CUC 2019. U tri dana trajanja, predstavljene su brojne inovativne primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju i najbolji primjeri iz prakse kroz šest glavnih tema konferencije: „Učenik u fokusu“, „Sadržaj je kralj, „Učitelj nove generacije“, „Tehnologija za promjene“, „Škole školama“ i  „Tehničke teme“.

Najveća konferencija u području primjene IKT-a u obrazovanju u Republici Hrvatskoj okupila je više od 1100 sudionika, uključujući nastavnike i učitelje u osnovnim i srednjim školama, CARNET sistem inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice te informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

O vrijednosti informacije u 21. stoljeću prvi dan konferencije govorio je akademik prof.dr.sc. Igor Rudan te objasnio kako je iskoristiti za stjecanje prednosti u raznim područjima ljudskog djelovanja.

Pozvanim predavanjem pod nazivom “Objašnjavanje neobjašnjivog (i kako nam moderna tehnologija u tome može pomoći)” konferenciju je zatvorio hrvatski fizičar Saša Ceci koji je sudionicima konferencije približio znanost te predstavio kako pomoću tehnologije kvantna i relativistička fizika mogu postati zabavne i svima razumljive.

Na konferenciji je bilo riječi i CARNET-ovom programu e-Škole, najvećem projektu u području obrazovanja u državi. Prezentaciju je održala zamjenica ravnatelja CARNET-a i voditeljica programa Andrijana Prskalo Maček koja je predstavila najnovije aktivnosti u programu e-Škole, koji će do 2022. godine obuhvatiti 1318 škola u Republici Hrvatskoj.

Uz navedeno, sudionici su imali priliku saznati sve o obrazovanju za digitalne kompetencije, kao i o mrežnoj infrastrukturi u projektu e-Škole, informatizaciji poslovanja škola kroz CARNET sigma sustav, novim tehnologijama i alatima za izradu digitalnih sadržaja te podršci korisnicima.

Ovogodišnji program pokrio je i aktualne teme kao što su digitalna pristupačnost, 5G – peta generacija mobilnih mreža, novi izazovi kibernetičke sigurnosti, internet stvari te virtualna i proširena stvarnost.

U okviru konferencije održano je nagradno natjecanje „Osmisli sat i izradi plakat“ namijenjeno osnovnim i srednjim školama s ciljem poticanja škola na kreativnu primjenu IKT-a u nastavnim aktivnostima. Na ovogodišnje je natjecanje bilo prijavljeno 56 digitalnih plakata. Prvo mjesto u kategoriji osnovne škole odnijela je Osnovna škola Novska, dok je drugo mjesto pripalo Osnovnoj školi Ivana Filipovića iz Osijeka. U kategoriji srednje škole najbolja je bila Zdravstvena škola Split, a nagradu je osvojila i Gimnazija Velika Gorica.

Ove godine konferencija je ponudila i novi koncept konferencije bez papira kako bi se stavio dodatni naglasak na digitalnu transformaciju te doprinijelo očuvanju okoliša.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

The post Završila 21. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2019 appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Školska knjiga na CUC-u https://cuc.carnet.hr/2019/skolska-knjiga-na-cuc-u/ Thu, 07 Nov 2019 22:50:10 +0000 https://cuc.carnet.hr/2019/?p=3648 Posjetite izlagački prostor Školske knjige i zavirite u radni priručnik za rano učenje programiranja “Istražite Scratch 3.0”. Poigrajte se programirajući pomoću didaktičke kutije “Scratch blokovi”. Svakako nam u komentarima na društvenim mrežama konferencije javite kako ste se zabavili.

The post Školska knjiga na CUC-u appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Posjetite izlagački prostor Školske knjige i zavirite u radni priručnik za rano učenje programiranja “Istražite Scratch 3.0”.

Poigrajte se programirajući pomoću didaktičke kutije “Scratch blokovi”. Svakako nam u komentarima na društvenim mrežama konferencije javite kako ste se zabavili.

The post Školska knjiga na CUC-u appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Odlazak s CUC-a organiziranim prijevozom https://cuc.carnet.hr/2019/odlazak-s-cuc-a-organiziranim-prijevozom/ Thu, 07 Nov 2019 16:42:12 +0000 https://cuc.carnet.hr/2019/?p=3645 Za sudionike konferencije smještene u hotelu Jure, koji imaju organizirani autobusni prijevoz, odobrena je kasnija odjava iz soba, do 14:30 sati. Molimo sudionike da naprave odjavu iz soba za vrijeme ručka. Za sve sudionike hotela Ivan, Jure i Jakov koji imaju organizirani prijevoz autobusima omogućeno je ostavljanje prtljage u hotelu Ivan u dvoranama Lavsa i […]

The post Odlazak s CUC-a organiziranim prijevozom appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Za sudionike konferencije smještene u hotelu Jure, koji imaju organizirani autobusni prijevoz, odobrena je kasnija odjava iz soba, do 14:30 sati. Molimo sudionike da naprave odjavu iz soba za vrijeme ručka.

Za sve sudionike hotela Ivan, Jure i Jakov koji imaju organizirani prijevoz autobusima omogućeno je ostavljanje prtljage u hotelu Ivan u dvoranama Lavsa i Žirje. U dvorani Lavsa (odmah preko puta recepcije) prtljagu će moći ostaviti sudionici koji putuju busevima 1, 2 i 7. U dvorani Žirje (koja je u hodniku iza recepcije) će prtljagu moći ostaviti sudionici koji putuju autobusima 3, 4, 5, 6 i 8. U dvoranama će biti oznaka broja busa i uz tu oznaku molimo da ostavite prtljagu.

Svi autobusi kreću ispred hotela Ivan prema sljedećem rasporedu: BUS 6, 7, 8 (Rijeka, Osijek i Dubrovnik/Split) kreću u 16:45 sati, BUS 2, 3 i 4 (Zagreb) kreću u 17:00 sati, BUS 1 i 5 kreću u 17:10 sati.

Ljubazno molimo da putnici busa 7 za Osijek pri stavljanju prtljage u bus vozačima napomenu gdje izlaze radi slaganja prtljage.

The post Odlazak s CUC-a organiziranim prijevozom appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Iskon časti kavom i gadgetima https://cuc.carnet.hr/2019/iskon-casti-kavom-i-gadgetima/ Thu, 07 Nov 2019 11:22:06 +0000 https://cuc.carnet.hr/2019/?p=3641 Već tradicionalno Iskonovci vas pozivaju da popijete kavu s njima i ako još niste, ispunite letak na Iskon štandu i sudjelujte u nagradnom natječaju. Ove godine Iskonovci nagrađuju s jednim od najlakših električnih romobila na tržištu, riječ je o Xiaomi M365 električnom romobilu. Uz impresivni romobil netko od sudionika konferencije će kući otići s novim […]

The post Iskon časti kavom i gadgetima appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Već tradicionalno Iskonovci vas pozivaju da popijete kavu s njima i ako još niste, ispunite letak na Iskon štandu i sudjelujte u nagradnom natječaju.

Ove godine Iskonovci nagrađuju s jednim od najlakših električnih romobila na tržištu, riječ je o Xiaomi M365 električnom romobilu. Uz impresivni romobil netko od sudionika konferencije će kući otići s novim Samsung pametnim telefonom Galaxy A50 ili postati sretnim vlasnikom prijenosnog routera Alcatel MW40V uz 6 mjeseci besplatnu uslugu Iskon.Mobile Wi-Fi, za surfanje gdje god zatreba.

Izvlačenje dobitnika održati će se u petak u 13 sati. Dobra vijest je da nije potrebno prisustvovati izvlačenju ukoliko ste dali privolu za kontaktiranje telefonom.

The post Iskon časti kavom i gadgetima appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike više od 1100 sudionika https://cuc.carnet.hr/2019/na-carnet-ovoj-konferenciji-za-korisnike-vise-od-1100-sudionika/ Thu, 07 Nov 2019 09:24:22 +0000 https://cuc.carnet.hr/2019/?p=3636 CARNET-ova konferencija za korisnike pod nazivom „Na granici mogućega“ okupila je više od 1 100 ravnatelja, učitelja, nastavnika i profesora, informatičkih stručnjaka i gospodarstvenika iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Tijekom tri dana konferencije predstavit će se više od 140 radova koji obrađuju teme vezane uz svrhovito korištenje novih tehnologija u obrazovanju poput proširene stvarnosti u učionici […]

The post Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike više od 1100 sudionika appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
CARNET-ova konferencija za korisnike pod nazivom „Na granici mogućega“ okupila je više od 1 100 ravnatelja, učitelja, nastavnika i profesora, informatičkih stručnjaka i gospodarstvenika iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Tijekom tri dana konferencije predstavit će se više od 140 radova koji obrađuju teme vezane uz svrhovito korištenje novih tehnologija u obrazovanju poput proširene stvarnosti u učionici i izvan nje, izradu edukativnih računalnih igara, primjenu open source tehnologija, digitalnih alata i aplikacija, izradu interaktivnih sadržaja i digitalne pristupačnosti.

CARNET će predstaviti novosti u programu e-Škole te staviti naglasak na razvoj digitalnih kompetencija nastavnika i ravnatelja putem edukacija u programu e-Škole. Korisnici će imati priliku saznati prednosti CARNET sigma – sustava za informatizaciju poslovanja škola te predložiti ideje i očekivanja od e-Dnevnika, elektroničke razredne knjige.

CARNET-ov Nacionalni CERT educirat će sudionike o važnosti kibernetičke sigurnosti, posebice sigurnosti radnog mjesta i radnih procesa, zaštite podataka, prepoznavanja i zaštite od zlonamjernih sadržaja.

Ravnatelj CARNET-a Goran Kezunović naglasio je kako ovogodišnja konferencija nosi naziv „Na granici mogućega“ zbog toga što „živimo u svijetu brzih promjena koje od nas traže brze prilagodbe i zahtijevaju da se usmjerimo na nove izazove. Danas oblikujemo našu digitalnu budućnost i zato je neophodno da digitalnu transformaciju prate nove kompetencije. One će nam omogućiti da učinkovito i odgovorno upravljamo novim tehnologijama te zajedno gradimo inkluzivno i tehnološki napredno društvo.“

Povodom otvaranja konferencije ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak istaknula je kako u digitalnoj transformaciji škola, obrazovanja i znanosti CARNET ima veliku ulogu, a pilot projekt e-Škole, koji je sa 150 škola skočio na 1300, velik je korak. „Isprva je bilo planirano da u tome bude zastupljeno 60 posto škola, ali donijeli smo odluku da projekt uđe u sve škole i upravo je to prijelaz iz pilot projekta na sustav”, rekla je ministrica Divjak.

Ministar uprave Ivan Malenica istaknuo je kako se „suradnja s CARNET-om realizira kroz projekt e-Upisi s kojim će se učiniti da upisi u vrtiće, obrazovne ustanove budu što učinkovitiji, brži i jednostavniji i da se pojednostave i ujednače upisi u visokoobrazovne ustanove“.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić rekao je kako „digitalna tehnologija danas obogaćuje učenje i stvara mogućnosti usavršavanja koje moraju biti dostupne svima“, dodajući da primjena novih tehnologija vodi uspješnoj digitalnoj transformaciji hrvatskoga društva.

Otvaranje konferencije obilježilo je i predavanje hrvatskog znanstvenika svjetskog ugleda Igora Rudana, prvog Hrvata nakon Ruđera Boškovića koji je postao redovni član Kraljevskoga društva Britanske akademije znanosti.

Sve informacije koje smo u stanju prikupiti nemaju jednaku vrijednost za naše razumijevanje svijeta. Neke od njih su ključni komadići slagalice, koje nam omogućuju da shvatimo nešto doista novo i time značajno promijenimo prethodna shvaćanja. Druge su za nas manje vrijedne, jer samo dodatno potvrđuju ono što smo već ionako znali, ili barem pretpostavljali. Mozak se na informacije polako “navikava”, pa ima sklonost popuno zanemarivati sve one poznate, koje su u skladu s prethodnim znanjima i očekivanjima, a tragati za onim rijetkim informacijama koje će odudarati od njegovih očekivanja i modificirati njegovo razumijevanje okoline., rekao je akademik Rudan.

The post Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike više od 1100 sudionika appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Pratite CUC uživo https://cuc.carnet.hr/2019/pratite-cuc-uzivo/ Wed, 06 Nov 2019 09:36:28 +0000 https://cuc.carnet.hr/2019/?p=3622 Za vrijeme trajanja konferencije na CARNET-ovom portalu za distribuciju višemedijskih sadržaja Meduza moći ćete pratiti prijenos uživo otvaranja i zatvaranja konferencije te odabranih cjelina programa iz nekoliko konferencijskih dvorana. ŠIBENIK I ŠIBENIK II ŠIBENIK III KORNATI  

The post Pratite CUC uživo appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Za vrijeme trajanja konferencije na CARNET-ovom portalu za distribuciju višemedijskih sadržaja Meduza moći ćete pratiti prijenos uživo otvaranja i zatvaranja konferencije te odabranih cjelina programa iz nekoliko konferencijskih dvorana.

ŠIBENIK I

ŠIBENIK II

ŠIBENIK III

KORNATI

 

The post Pratite CUC uživo appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
KING ICT nagradna igra https://cuc.carnet.hr/2019/king-ict-nagradna-igra/ Wed, 06 Nov 2019 08:37:36 +0000 https://cuc.carnet.hr/2019/?p=3619 Posjetite štand tvrtke KING ICT, ispunite kratku anketu i osvojite vrijedne nagrade!

The post KING ICT nagradna igra appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Posjetite štand tvrtke KING ICT, ispunite kratku anketu i osvojite vrijedne nagrade!

The post KING ICT nagradna igra appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Opstanak nagradna igra https://cuc.carnet.hr/2019/opstanak-nagradna-igra/ Tue, 05 Nov 2019 13:55:38 +0000 https://cuc.carnet.hr/2019/?p=3616 Tvrtka Opstanak i ove godine organizira nagradne igre za sve sudionike CUC konferencije. Na štandu Pametnice Touch ispunite kupon i sudjelujte u izvlačenju dobitnika vrijednih nagrada: 6.11. u 16h –SMART Kapp 42” 7.11. u 11h – Pametna kocka 7.11. u 16h – SMART Kapp 42” 8.11. u 11h – Pametna kocka  

The post Opstanak nagradna igra appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Tvrtka Opstanak i ove godine organizira nagradne igre za sve sudionike CUC konferencije. Na štandu Pametnice Touch ispunite kupon i sudjelujte u izvlačenju dobitnika vrijednih nagrada:

  • 6.11. u 16h –SMART Kapp 42”
  • 7.11. u 11h – Pametna kocka
  • 7.11. u 16h – SMART Kapp 42”
  • 8.11. u 11h – Pametna kocka

 

The post Opstanak nagradna igra appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
STORM Grupa – QR kod skeniraj i nagradu dana osvoji! https://cuc.carnet.hr/2019/storm-grupa-qr-kod-skeniraj-i-nagradu-dana-osvoji/ Tue, 05 Nov 2019 11:26:51 +0000 https://cuc.carnet.hr/2019/?p=3613 Tvrtka STORM Grupa svake godine na svom štandu tijekom tri dana konferencije dijeli mini nagrade posjetiteljima štanda. Ove godine su uveli novost i organiziraju nagradnu igru za sve registrirane sudionike konferencije. Sve što sudionici trebaju napraviti je doći na STORM štand, skenirati QR kod i ispuniti prijavnicu za nagradnu igru. Svaki dan za vrijeme malog odmora […]

The post STORM Grupa – QR kod skeniraj i nagradu dana osvoji! appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>
Tvrtka STORM Grupa svake godine na svom štandu tijekom tri dana konferencije dijeli mini nagrade posjetiteljima štanda. Ove godine su uveli novost i organiziraju nagradnu igru za sve registrirane sudionike konferencije. Sve što sudionici trebaju napraviti je doći na STORM štand, skenirati QR kod i ispuniti prijavnicu za nagradnu igru.

Svaki dan za vrijeme malog odmora u 11:00 sati dijeli se po jedna nagrada dana:

  • Srijeda – Mali odmor – 11:00 sati – Sandberg PowerBank 18200
  • Četvrtak – Mali odmor – 11:00 sati – Transcend Extra Slim Portable Hard Drive 2TB
  • Petak     – Mali odmor – 11:00 sati – Tablet SAMSUNG Galaxy Tab A T510, 10.1″, 32GB

The post STORM Grupa – QR kod skeniraj i nagradu dana osvoji! appeared first on CARNET USERS CONFERENCE 2019.

]]>