Deseta CARNetova korisnička konferencija održana je pod nazivom „Internet 10.0“. Ovom konferencijom željeli smo zaokružiti prethodnih devet konferencija te pokazati da smo u potpunosti integrirali dvije zajednice korisnika koje CARNet opslužuje. S obzirom na usluge i servise, sada su sve škole ravnopravne članice naše zajednice, a svojim radovima i entuzijazmom pokazuju inicijativu i inovativnost te velikim koracima nadoknađuju jaz koji ih je prije razdvajao od naših naprednih korisnika i akademske zajednice. Upravo zato, imajući u vidu veličinu tih dviju zajednica, ali i njihove specifičnosti, program konferencije bio je podijeljen u dva paralelna kolosijeka, standardni i napredni. Nudili smo ponešto za svakoga te se nadamo da ste uspjeli pronaći zanimljiva predavanja i radionice te da Vam je raspored tijekom tri dana konferencije bio popunjen. Također se nadamo da niste samo naporno radili i učili, jer konferencija je, kao i svake godine, nudila bogat društveni program.

CUC 2008 je zadržao međunarodni Programski odbor koji je ponudio program od sedamdeset i devet radova podijeljenih u pet tematskih cjelina, uz koje je održano i jedanaest radionica, dva okrugla stola te pet prezentacija. Ovogodišnju konferenciju svečano je otvorio gospodin Ivan Vidaković, direktor IBM-a Hrvatska d.o.o. i jedan od tri pozvana predavača, a konferenciji su doprinijeli i uvaženi ICT stručnjaci iz svijeta – Klaas Wierenga, konzultant tehničkog direktora tvrtke Cisco Systems iz Nizozemske, koji nam je predstavio viziju sveučilišta budućnosti, te Martin Dougiamas, autor i vodeći razvojni programer Moodlea iz Australije, koji je sudionike konferencije uputio u najnovije trendove u e-obrazovanju.

Tradicionalno nas je pratio Webfestival koji se bavio webovima škola izrađenim u CARNetovom CMS-u, a u sklopu konferencije potpisali smo i ugovor o uspostavi IBM laboratorija, čime se započelo s realizacijom IBM akademske inicijative. Ugovorom je predviđena uspostava nekoliko centara u CARNetu, i to: Centra za izvrsnost i kolaboraciju, Centra za transfer tehnologije i IBM Centra za informacijsku sigurnost.

Izuzetno mi je zadovoljstvo da ste prepoznali sve gore navedeno te nam poklonili povjerenje došavši u Rijeku. Stoga svim članovima Programskog i Organizacijskog odbora, pozvanim predavačima, autorima i voditeljima radionica, voditeljima i sudionicima okruglih stolova i rasprava, voditeljima tematskih cjelina, autorima radova, sudionicima, gostima, pokroviteljima, Gradu Rijeci i svima koji su pomogli u ostvarenju CUC-a 2008 iskreno zahvaljujem na uloženom velikom trudu i entuzijazmu, čime su omogućili toliki uspjeh ovogodišnje konferencije.

Vidimo se na jedanaestom CUC-u 2009!

Predsjednik Programskog odbora
Goran Škvarč