Webfestival 2008 i CARNetov CMS za škole

Po deveti puta prateće je događanje CARNetove konferencije Internet korisnika bio Webfestival, natjecanje kojemu je cilj promovirati kvalitetne web sadržaje na hrvatskom jeziku, kao i pružiti priliku autorima koji objavljuju sadržaje na webu da prezentiraju svoja postignuća.  

U nastojanju da podigne svijest škola i njihovih korisnika o potrebi za objavom i korištenjem vlastitih web stranica, Webfestival 2008 se bavio webovima škola izrađenim u CARNetovom CMS-u, sustavu razvijenom i dizajniranom posebno za potrebe škola, koji omogućava jednostavno kreiranje i ažuriranje web stranica.

Pod sloganom „Je'n – Dva – Tri – Web!“, cilj natjecanja je bio potaknuti škole na otvaranje sadržajnih i korisnih web stranica na kojima će učenicima, nastavnicima i roditeljima na raspolaganju stajati alati i usluge prilagođeni svim njihovim potrebama.
U natjecanje su bile uključene sve škole koje su prije završetka natjecanja otvorile web stranice u CARNetovom CMS-u. Webove škola je u dva kruga ocjenjivao stručni i nezavisni ocjenjivački sud koji je od 450 škola, odabrao njih 91 za prolazak u drugi krug. Na temelju četiri kriterija – informativnosti, iskorištenosti potencijala CMS-a, inovativnosti i općeg dojma, ocjenjivački je sud pobjednicima ovogodišnjeg natjecanja proglasio: Osnovnu školu „Matija Gubec“ Cernik, II. gimnaziju Osijek i III. osnovnu školu Čakovec.
Webove škola mogla je ocijeniti i publika putem javnog online glasanja, a njihovu je naklonost osvojio je web II. osnovne škole Čakovec.

Pobjednicima su nagrade uručene na Webfestival događanju u sklopu CUC konferencije. Dio događanja bio je posvećen i osmero nastavnika iz osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, koji su dobrovoljno i bez naknade sustav testirali u različitim fazama njegova razvoja, dajući povratne informacije i izravno doprinoseći podizanju kvalitete CMS-a za škole.

U sklopu promotivnih aktivnosti, Webfestival 2008 je pratio i niz uvodnih radionica o CARNetovom CMS-u za škole, namijenjenih nastavnicima zainteresiranim za kreiranje i održavanje web stranica svojih škola. Radionice su održane u nekoliko termina u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru i Rijeci, a jedna je radionica održana i u sklopu konferencije CUC 2008.