Vodeći razvojni programer zajdnice Moodle.Org community i izvršni direktor Moodle Pty Ltd.

Rad: Pregled on-line obrazovanja pomoću alata Moodle


Biografija:
Martin Dougiamas (rođen 1969.), vodeći razvojni programer Moodlea, živi u Perthu u Australiji i istaknuti je edukator i računalni stručnjak s poslijediplomskom diplomom iz računalnih znanosti i edukacije. Njegov je rad izvršio snažan utjecaj na uvođenje konstruktivističkih modela on-line poučavanja i učenja pomoću Moodlea, sustava za upravljanje nastavom (Course Management System).
Godine 1986. je počeo s radom na ranim internetskim i mrežnim aplikacijama na Sveučilištu Curtin u Australiji, čiji je sada ugledni bivši polaznik. Danas je njegova glavna misija Moodle, na kojem je počeo raditi 1999. godine, a koji od tada, u smislu veličine i aktivnosti, eksponencijalno raste. Njegov rad na razvoju besplatnog sustava otvorenog koda za upravljanje sadržajem potekao je iz nezadovoljstva postojećim komercijalnim softverom koji se tada koristio, što je s vremenom preraslo u Moodle. Martin Dougiamas je danas ključni utemeljitelj i glavni razvojni programer zajednice Moodle.Org te izvršni direktor Moodle Pty Ltd. Važan je zagovornik i glavni govornik na konferencijama na temu konstruktivizma, posebice s obzirom na sraz web2.0 internetskih tehnologija, teorije učenja te primjene ICT-a u učionici.
Njegovi aktualni istraživački interesi i nadahnuće leže u primjeni društvenih konstrukcionističkih referenci i umrežavanja na internetsku tehnologiju te u metodologijama i praksi razvoja softvera otvorenog koda. Trenutno radi na doktorskom radu pod naslovom "Korištenje softvera otvorenog koda za podršku društvenoj konstrukcionističkoj epistemologiji poučavanja i učenja u internetskim zajednicama reflektivnog istraživanja".
Martin Dougiamas je član savjetničke skupine eXe International, gdje razvija besplatne autorske aplikacije za pomoć nastavnicima i profesorima u objavljivanju mrežnih sadržaja bez potrebe za visokom razinom stručnosti u radu s HTML ili XML kodom. Njegov softver i otkrića koji podupiru suvremene modele on-line obrazovanja trenutačno koristi Otvoreno sveučilište (Open University) te mnoge druge obrazovne ustanove. Njegov je softver otvorenog koda usvojen na više od 40.000 internetskih stranica diljem svijeta te je preveden na više od 70 jezika.